Open trap

Het renoveren van open trappen

Ook open trappen kunnen gerenoveerd worden. Er zijn meerdere mogelijkheden bij open trappen: enkelzijdig of dubbelzijdig bekleden en zelfs dichtzetten is een optie. Daarbij moet men denken dat enkelzijdig de voordeligste optie is. Een open trap dicht maken is daarentegen weer voordeliger dan een open trap dubbelzijdig bekleden.

Een open trap: ‘de blikvanger in huis’

Open trappen zijn de verbinding tussen de verdiepingen. De laatste jaren zien we open trappen veel in huiskamers van nieuwe woningen. Een open trap kan een mooie eye-catcher in uw woning zijn. Doordat een open trap geen stootborden heeft oogt deze veel minder massief en lijkt deze veel ruimtelijker dan een dichte trap. Voordeel van een open trap is dat er meer licht in uw woning komt. Een nadeel is dat de warmte vanuit de woonkamer ontsnapt naar de boven verdieping. Dit is eenvoudig op te lossen door op de eerste etage een deur te plaatsen.

Enkelvoudige traprenovatie

Bij een open trap kun je ervoor kiezen om enkel de bovenzijde te voorzien van nieuwe overzettreden en de onderzijde zelf te schilderen. Dit is vaak mooi bij donkere overzettreden. Wanneer u tegen de onderkant van de trap kijkt, ziet u wit geschilderde onderzijden. Dit is vaak ruimtelijker dan de kleur van de nieuwe treden. Vaak een kwestie van smaak en budget. Wij zijn er van overtuigd dat beiden oplossingen mooi kunnen zijn.

Dubbelzijdige traprenovatie

Bij sommige trappen zit er lijm aan de onderzijde van de open trap en moeten wij deze bekleden. Wanneer men een trap dubbelzijdig bekleed kun je er ook voor kiezen om de onderzijde wit te laten bekleden, Wanneer een trap in de woonkamer staat is het vaak wel mooier om hem dubbelzijdig in één kleur te bekleden.

Een open trap laten dicht maken

Heeft u liever een dichte trap? Dan is dat ook mogelijk. Trappen worden vaak dichtgemaakt vanwege de veiligheid voor uzelf, uw kinderen of huisdieren. Een bijkomend voordeel is minder warmteverlies dan bij een open trap. En stof dat rechtstreeks van de zolder op de vloer beland?  Dat is verleden tijd wanneer wij uw trap dicht maken. Wanneer er een raam zit in het trappenhuis, verliest men veel licht door het dichtzetten van de trap. Dit kan een nadeel zijn. Bij het dichtzetten gebruiken wij 16 mm dik MDF panelen die wit voorgegrond zijn. Deze plaatsen wij tussen de openingen van uw trap. Deze hoeven enkel na oplevering nog één keer afgelakt worden.

 

Bovenstaand een open trap dubbelzijdig bekleed

Bovenstaand een open trap enkelzijdig bekleed (vaak mooier bij donkere kleuren)